Kunstwerk Renswoude Kraaiendorp
Renswoude “Kraaiendorp”
De Gemeente Renswoude is de kleinste gemeente in de provincie Utrecht en behoort qua inwonertal zelfs tot de drie kleinste gemeenten van het Nederlandse vasteland. In Renswoude zijn diverse verenigingen actief, die jaarlijks gezamenlijk met inwoners en bedrijven activiteiten in het dorp organiseren. Het dorp staat ook bekend om zijn roekenkolonie in het kasteelpark. Sinds vele jaren is deze kolonie de grootste binnen de provincie Utrecht. Tegenwoordig zit er een kauwenkolonie. Renswoude wordt dan ook wel het Kraaiendorp genoemd en de inwoners Kraaien; zij beschouwen dit als een geuzennaam!
Bromfietsreveille voor luilakken
Volgens de traditie wordt in Renswoude de Koningsdag gestart met de bromfietsreveille. In de vroege ochtend rijden diverse bromfietsen zonder uitlaat met veel lawaai door het dorp en het buitengebied. Niet alleen bromfietsen, maar ook motoren, een enkele brommobiel of ook een autootje wat veel lawaai maakt. Er is dan veel publiek bij de rotonde in het centrum, af en toe de oren dichthoudend vanwege het lawaai. Rond 8.00 uur wordt het dan weer rustig en maakt men zich op voor de aubade en de rest van het programma voor Koningsdag.
Koningsdag
Deze dag wordt gewoonlijk groots gevierd met een mix van activiteiten, georganiseerd door de Oranjevereniging Renswoude. ’s Morgens wordt gestart met een aubade van Harmonievereniging Ons Genoegen bij Kasteel Renswoude. Daarmee wordt de Koningsdag door de burgemeester en kinderburgemeester geopend.. Daarna worden milieuvriendelijke ballonnen opgelaten ter ere van de verjaardag van de Koning.
Na de Aubade voor het kasteel verplaatst men zich naar het feestterrein. Daar is allereerst de Dorpslunch met lekkere tompouce en broodjes. Kinderen kunnen hun hart ophalen in het kidsdorp. De meeste aandacht gaat ’s middags uit naar de “Crazy Cross” met onderdelen als de Kidscross, de brommerklasse en de Crazy Cross voor auto’s.
De eerste zaterdag na Koningsdag wordt in een megatent een oranjebal georganiseerd. Het Oranjebal XL is in de loop der jaren uitgegroeid tot het feest der feesten in de regio.
Bron: https://ovrenswoude.nl/
Dodenherdenking
De dodenherdenking in Renswoude is bij het monument op de Dorpsstraat (centrum). Scouting “de Valleigroep” vormt dan bij het monument een erehaag. Voorafgaand aan de dodenherdenking is er een korte herdenkingsdienst in de Gereformeerde Kerk. Daarna lopen de aanwezigen in een stille tocht naar het monument, achter de harmonievereniging “Ons Genoegen”. Een gedicht wordt voorgelezen en de namen van degenen die zijn omgekomen in de oorlog worden genoemd door de burgemeester. Daarna wordt er een minuut stilte gehouden, leggen de autoriteten kransen en wordt het Wilhelmus gezongen.
Lampegietersavond
Traditioneel op de laatste maandag van September is het Lampegietersavond in Renswoude. Het feest is ontstaan in Veenendaal, omdat hier in de 19e eeuw veel fabrieken zijn gesticht. Veel inwoners van omliggende plaatsen hebben toen werk gevonden in deze fabrieken, waaronder ook inwoners van Renswoude. In die tijd was er nog geen elektrisch licht voorhanden en werd het in september te donker om zonder licht te kunnen werken. Er werd vanaf die tijd gebruik gemaakt van gaslantaarns. Deze worden gesymboliseerd door lampions. Dit werd gevierd en zo ontstond Lampegietersavond
De traditie bestaat niet alleen uit verkleedfeestjes en een optocht van dolblije kinderen met lampionnen, maar ook uiteen kop chocolademelk met een kaneel beschuitje. Lampegietersavond wordt georganiseerd door de Oranjevereniging Renswoude. De start is vroeg in de avond vanaf sportpark de Hokhorst, waar de jury bekijkt hoe mooi de wagens en de mensen eruit zien. Een bonte stoet van grote, kleine wagens en de zogenaamde lopers vertrekken. De optocht wordt begeleid door Harmonievereniging Ons Genoegen en loopt door zoveel mogelijk straten van het dorp. Bij de Hokhorst aangekomen reikt de burgermeester de prijzen uit aan alle winnaars.
Een bekend liedje ging
‘t is vanavund lampelietjusavund,
falderalderariere, falderalderare.
‘k Heb van me vader een lampion gekregen,
falderalderariere, falderalderare.
En heb van me moeder er een kaarsje ingekregen,
falderalderariere, falderalderare.
Falderalderalderalderalde
Dorpsrun Renswoude
Op de eerste zaterdag in november wordt het jaarlijkse, gezellige, hardloopevenement in Renswoude gehouden, met 4 afstanden: de 1km, de 5 km, 10,5 km en de halve marathon.. Deelnemers komen uit heel Nederland. De start en finish is op het parkeerterrein van Sportpark ‘de Hokhorst’. Het geheel wordt georganiseerd door Stichting Dorpsrun Renswoude.
Inhalen Sinterklaas
De intocht van Sinterklaas wordt georganiseerd door de Ondernemersvereniging Renswoude. Sinterklaas wordt ontvangen op het kasteelplein en welkom geheten door de Burgemeester. De mooie, zelf ingekleurde kleurplaat kan dan ingeleverd worden bij Sinterklaas en de Pieten. Na deze ontvangst gaat er een gezamenlijke optocht naar de Hokhorst waar, voor de kinderen een spannende voorstelling wordt uitgevoerd.
Bron: ondernemersverenigingrenswoude.nl
Bronnen:
Artikelen Scherpenzeelse Krant
Wikipedia