Voormalige huisartsenpraktijk
Huisartsenpraktijk Renswoude
In Renswoude was het in 1990 niet mogelijk om een praktijkruimte te vinden. Daarom werd gedurende één jaar een pand gehuurd achter Slagerij v Eck, Dorpsstraat 109. Toen huisartsenechtpaar Dirven-Meijer dit pand in 1991 kon kopen, werden de ruimtes van de dierenartsenpraktijk geheel aangepast voor het uitoefenen van een huisartsenpraktijk.
(Foto: Doktersassistente beantwoordt een patiënt aan de telefoon | Dirven-Meijer)
Op de achtergrond zie je de oude” NHG-groene kaarten”. Van elke patiënt was een persoonsgebonden kaart, waar alle gegevens op stonden.
Dagelijks kwam apotheek Scherpenzeel medicijnen uitdelen tussen 16.00-17.00, zodat de mensen in het eigen dorp hun medicijnen konden ophalen. Soms gaf dit aanleiding tot een rij wachtenden tot aan de Dorpsstraat! Aanvankelijk waren er 3 doktersassistentes werkzaam en woonde er in de studio boven een stagiair huisarts-in-opleiding. Later werkten er wel 4 part-time doktersassistentes en werd de bovenverdieping omgebouwd ten behoeve van 4 praktijkondersteuners, voor Diabetes, Astma/COPD, GGZ, en een diëtiste. De stijle trap naar boven was voor velen een uitdaging. Alle medewerkers genoten van hun lunchpauze op het balkon aan de achterzijde van het gebouw. Omdat het pand langzamerhand te klein werd en niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd, werd op 1 september 2017 een nieuw gezondheidscentrum geopend in het Dorpshart en dit pand verkocht aan particulieren.
Uit het leven van een dorps huisartsenechtpaar
Elke werkdag was er een inloopspreekuur van 8.00- 8.30. Men kon voor korte, kleine klachten binnenstappen zonder een afspraak te maken. Er werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Daarom waren er niet altijd genoeg zitplaatsen in de kleine wachtkamer!
Wij deden veel bevallingen. Het kon gebeuren dat één van ons nog bezig was met een bevalling van de nacht ervoor die uitliep tot in de ochtend. Dan moest de ander geheel alleen het inloopspreekuur doen en thuis waren ook nog kleine kinderen! Veel steun hadden we aan de doktersassistentes, die dan alles in goede banen moesten leiden. Wij vonden een praktijk naast het woonhuis ideaal. Tegenwoordig woont een huisarts graag op een afstand van het praktijkgebied. Dat is gekomen door de opkomst van de huisartsenposten. Er was nog geen mobiele telefoon. Dus werd er gewerkt met een PTT-pieper. Tijdens het visite rijden kon de assistente ons “op-piepen”.
Onderweg moest je dan een telefoon zoeken om naar de praktijk te kunnen bellen. Vaak reed je dan zo snel mogelijk naar de volgende patiënt en vroeg bij binnenkomst of je gebruik mocht maken van de telefoon. Dat was een vaste lijn. Meestal wisten de assistentes wel zo ongeveer wat onze route was. Omdat Renswoude een groot buitengebied had, waren veel visites verder weg van het dorp. Renswoude en Ederveen wisselden van diensten. Om de dag en om het weekend was er een avond- en nachtdienst en deden zij zoveel mogelijk “eigen” bevallingen. Het kon gebeuren dat je een hele herfstvakantieweek voor elkaar waarnam, dus 7 dagen voortdurend (24/7) bereikbaar.
"Wij hebben het bijzonder leuk gevonden om huisartsen op te leiden vanuit Nijmegen. Op die manier werden spreekuren en diensten wat verdeeld en was er sprake van werkoverleg en supervisie, ook tijdens de diensten. Het is een keertje voorgekomen dat één van ons jarig was en wij beiden een bevalling hadden. Daardoor bleef het bezoek over om met de kinderen de verjaardag te vieren!" aldus Pauline Dirven - Meijer.
Een grote verandering vond plaats in de zomer van 2001:
De HuisArtsenPost Ede werd geopend. Het begrip HAP is niet meer weg te denken in deze tijd, waarbij de huisartsen op een hele andere locatie in wisselende diensten voor een hele regio diensten draaien.