De Tuinmuur kasteel Renswoude

Het Witte Huisje
Het Witte Huisje is een ‘kleine langhuisboerderij’, rijksmonument en onderdeel van het beschermd dorpsgezicht. Op de eerste kadastrale kaart van 1818 staat een schuur of keuterij, aan de zuidoost kant van de huidige moestuin. In 1858 gebouwd als timmermanswerkplaats van het kasteel.

Sinds 1958 is de timmermansschuur in gebruik als woonhuis. Hier woonden opeenvolgend een aantal dagloners met hun gezinnen en later een tuinman, in dienst van het kasteel. 

Het compacte witte huisje bestaat uit één bouwlaag, wordt overkapt door een met rode pannen gedekt zadeldak. In de achtergevel bevindt zich een dubbele toogdeur. De gevels hebben een niet regelmatige venster- en deurindeling. Het pand is wit geschilderd en voorzien van, deels rood geschilderde, ontlastingsbogen. De linkerzijgevel is voorzien van een bakstenen uitbouw onder een dakschild met overstek. Het overstek, waaronder zich de toegang bevindt, is voorzien van windveren. 

(foto: Ietje Wingelaar)

Moestuin
Op dezelfde kadastrale kaart van 1818 is de broeikas (druivenkas) al getekend, tegen het westelijke eind van de tuinmuur. Het oostelijke deel van de oude tuinmuur is ooit tijdens een storm omgewaaid. Voor WOII waren er meerdere koude bakken en stond er dwars op de broeikas nog een verwarmde kweekkas. Deze verwarmde kas en de koude bakken hebben de oorlog niet overleefd. Van de broeikas rest slechts nog een deel van de muren. De oorspronkelijke moestuin (deels boomgaard), zoals die tussen 1750 en 1900 is geweest, besloeg de hele ruimte vanaf de tuinmuur tot en met de schapenweide met hoogstam boomgaard gelegen naast de huidige schapenschuur. 

Zowel het Witte huisje als de (moes)tuin is in particulier bezit. De huidige bewoners hebben met veel zorg sier- en moestuin in oude glorie hersteld. 

Bronnen:
Jurn en Ietje Wingelaar
https://het-witte-huisje.nl/
https://rijksmonumenten.nl/monument/509381/kasteel-renswoude-timmerschuur/renswoude/