Kleurcodes voor mountainbikeroutes
Inmiddels hebben meer dan 100 mountainbikeroutes in Nederland een kleurcode van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) gekregen. De kleur geeft aan hoe moeilijk of makkelijk de route is: Van groen, via blauw en rood naar zwart. In de afgelopen periode hebben de meeste routes op de Utrechtse Heuvelrug een kleurcode gekregen. In dit artikel lees je hoe het kleurcodesysteem werkt, welke route welke kleur heeft gekregen en een paar aandachtspunten bij deze kleurcodes.
Mountainbikeroutes Utrechtse Heuvelrug
In mountainbikeparadijs de Utrechtse Heuvelrug middenin Nederland liggen totaal 12 mountainbikeroutes die goed zijn voor ruim 170 kilometer trails met 1.600 hoogtemeters. Door goed ontwerp, aanleg en onderhoud in combinatie met de schitterende omgeving is de Utrechtse Heuvelrug uitgegroeid tot een paradijs voor mountainbikers. Niet zo gek dus dat we vanuit heel Nederland mountainbikers op onze trails hebben.
Welke route heeft welke kleur?
Tien van deze twaalf mountainbikeroutes zijn in beheer van de stichting MTB Utrechtse Heuvelrug (MTB UH). De andere twee MTB routes (Woudenberg & Leusden) liggen op particulier landgoed Den Treek. De classificatie van deze tien MTB UH routes is verzorgd door de NTFU in opdracht van de Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug.
*Op dit moment (december 2024) worden de routes Hoge en Lage Vuursche en de nieuwe route Soest nog beoordeeld.
Inmiddels zijn er meer dan 400 gekleurde bordjes opgehangen: om de 500 meter één. Bij de start van elke route staat een groot informatiebord over de kleurcodes. Goed om te weten dat de kleurcode niet altijd hetzelfde is als de kleur van de routebordjes (zie afbeelding hierboven).
Landelijk classificatiesysteem
In 2021 introduceerde de NTFU het landelijk classificatiesysteem voor mountainbikeroutes. Met het kleurenlabel lees je de moeilijkheidsgraad van een route. Hoe meer technische elementen, zoals steile afdalingen, scherpe bochten, wortels en springbulten, hoe moeilijker. De NTFU beoordeelt routes aan de hand van standaardcriteria, zodat routes door heel Nederland op dezelfde manier worden ingedeeld. Dit kleurensysteem is niet nieuw en wordt ook gebruikt op skipistes en internationale mountainbikeroutes. Dankzij de kleuren kiezen mountainbikers routes die passen bij hun niveau. Dit verhoogt niet alleen het plezier, maar maakt het ook veiliger voor iedereen.
Wat betekenen de vier kleuren?
Groen: De makkelijkste route met brede zand- en gravelwegen. Rustige klimmetjes en afdalingen maken dit ideaal voor beginners en gravelbikers.
Blauw: Iets uitdagender, met smalle singletracks vol bochten. Je rijdt over wortels en klimmetjes, wat meer stuurtechniek vraagt.
Rood: Voor gevorderden, met uitdagende afdalingen, boomwortels, springbulten, rockgardens en drop-offs. Technische vaardigheden zijn vereist.
Zwart: De zwaarste route, geschikt voor experts. Steile afdalingen, scherpe bochten en pittige obstakels vragen om volledige controle en ervaring.
Aandachtspunten bij de nieuwe kleurcodes
Bij de interpretatie van de kleuren en de keuze voor jouw route is het goed om je bewust zijn van de volgende punten:
- De moeilijkheid van een route is subjectief en verschilt per persoon. Wat de een lastig vindt, is voor een ander eenvoudig.
- De kleuren geven alleen de technische moeilijkheid aan, niet de fysieke inspanning die nodig is.
- De kleurcodes zeggen niets over de (onderhouds)staat van de routes.
- De kleur van de moeilijkheidsgraad kan afwijken van de kleur op de routebordjes.
- De NTFU-classificatie is niet vergelijkbaar met buitenlandse classificaties. Een rode route in Nederland kan heel anders zijn dan een rode route in bijvoorbeeld Oostenrijk.
Mountainbike clinic voor meer ontspanning en plezier
Het volgen van een clinic is geen must om te genieten van fietsen in het bos. Toch zien we vaak mensen mountainbiken alsof ze door het dorp rijden, wat op uitdagende trails soms misgaat. Mountainbiken vraagt meer dan trappen en sturen: houding, balans, anticiperen, remmen en bochten nemen zijn essentieel. Met basisvaardigheden krijg je het sneller onder de knie, fiets je ontspannen en beleef je meer plezier aan je tocht, omgeving en gezelschap. Clinics zijn er niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden die bijvoorbeeld Alpenvaardigheden willen verbeteren.
Ik wil een mountainbike clinic