Veenendaal dankt zijn bestaan aan de veengrond. Uit dat veen werden in de zestiende eeuw grote hoeveelheden turf gewonnen: de belangrijkste brandstof van dat moment. Ter huisvesting van de landarbeiders ontstond de nederzetting Veenendaal. Zodra de turfwinning goed op gang was gekomen begon men met het graven van De Grift (later Valleikanaal). De vele watergangen die daarna volgden gaven het Veenendaal een rustieke, bijna Venetië-achtige sfeer.
Veel later, in de negentiende eeuw, kwam Veenendaal opnieuw tot volle bloei. Ditmaal door de sigaren- en wolindustrie. In de eerste helft van de twintigste eeuw werden de watergangen gedempt. Daardoor ontstond een breed stratenpatroon en deze historische structuur is tot op de dag van vandaag nog af te lezen. Toen aan het industrietijdperk een einde kwam verdwenen vele fabriekspanden uit het centrum van Veenendaal.
Weer volgde een heroriëntatie van het centrum, deze keer als Winkelstad. In het hedendaagse Veenendaal is het industriële verleden weer zichtbaar gemaakt in de Cultuurfabriek en de Brouwersgracht, die weer door het centrum van Veenendaal stroomt, verwijst naar de waterpartijen uit het vroegere Veenendaal. Deze knipoog naar het verleden maakt het huidige centrum van Veenendaal, samen met de ruim 300 winkels en de vele terrasjes voor bewoners en bezoekers tot een aangenaam verblijfsgebied.
Wil je meer weten over de historie van Veenendaal? Kijk dan op de website van Museum Veenendaal!