Kerst in Museum Soest

Drie nieuwe wisselexposities Museum Soest van 16 november tot en met 26 januari 2025.

Expositie “Nostalgische Wintertaferelen”
Onder andere zullen de wanden van de benedenzaal in het museum de winter uitstralen. Dikke pakken sneeuw, ijsschotsen, handschoenen, ijsberen, een sneeuwpop, schaatsers, dikke maillots, mutsen en nog veel meer winterse taferelen. Je zou het bijna koud krijgen als je er naar kijkt, maar gelukkig brandt de kachel en is het binnen gewoon lekker warm.

Sinds een paar jaar ontmoeten vijf bevriende schilders elkaar wekelijks in het museum om mooie werken te maken en elkaar bij te staan om zo tot een hogere creativiteit te komen. Het is dan niet zo vreemd dat er een idee ontstond voor een gezamenlijke expositie in het museum. Het thema “Nostalgische Wintertaferelen” was zo bedacht omdat het in de winter moest gebeuren. 

De vijf Exposanten.

  • Cor Kaspers verblijft graag buiten en trekt er vaak per fiets op uit, vergezeld van zijn ezel en teken- en schildergerei om zo fraaie natuur vast te leggen. Regelmatig staan wilde dieren zoals bijvoorbeeld een fazant, wilde zwijnen of een reebok die steels om zich heen kijkt in een prachtige natuur centraal in zijn gedetailleerde schilderijen. Alle werken zijn met passie en vakkundigheid geschilderd.
  • Nadat Diane Walrabenstein al van kinds af aan tekende, ontdekte ze een paar jaar geleden dat schilderen haar passie is. Haar stilistische schilderijen zijn expressief, lieflijk en ontroeren. Niet zelden haalt zij ook haar inspiratie uit de natuur zoals ook haar natuurgetrouw geschilderde hazen laten zien. 
  • In de fantasiewerken van Thea Oskam laat zij onder andere spelende kinderen, mooie vogels, een winters landschap, een enorme sneeuwbui en meer zien. Naast schilderijen maakt Thea ook beren waarbij geen machine aan te pas komt. Een van de beren, die zij ook heeft nageschilderd, krijgt wel een heel speciaal plekje in deze expositie
  • Annette van Andel laat de bezoeker vermaken met een aantal van haar treffende werken. Zo neemt zij de toeschouwer mee naar een heuse schaatswedstrijd, honden die het wel heel erg naar hun zin hebben in de sneeuw, een tribune met verkleumde toeschouwers, en nog veel meer verrassende tafelrelen die je doen glimlachen. 
  • Carla Leber experimenteert graag met sprankelende kleuren en creëert regelmatig feeërieke en soms mystieke gedaanten in de vorm van jongeren die worden vergezeld door één of meerdere dieren of speelgoed. Al haar werken hebben een verhalend karakter en laten soms een landschap zien waarbij een beroep op je fantasie wordt gedaan. 

Expositie Kerstallen/kerstgroepen van Ton de Vaal uit Houten.
Een vraag die Ton regelmatig gesteld wordt:” Hoeveel kerststallen heb je nu?”. Hij noemt dan een aantal, maar of dat aantal precies klopt, weet hij eigenlijk niet. Ton vindt het ook niet zo belangrijk. Veel belangrijker is het antwoord op de vraag waarom hij ze verzamelt. Dat antwoord is ook niet makkelijk te geven. Een betere vraag is: ”Sinds wanneer?”.

In zijn jeugd ging hij regelmatig met school naar de (katholieke) kerk. In deze kerk in de wijk Lombok in Utrecht werd jaarlijks een mooie grote kerststal opgezet. Met veel creativiteit plaatste men de groep in een mooi opbouwde omgeving. Stal, stenen, planten, boomtakken en de grote beelden. Deze stal maakte op hem veel indruk en hij keek er langdurig naar. Volgens hem is daar toen het zaadje geplant Jaren later zette de ontkerkelijking door en mensen deden de groepen de deur uit. Gipsen beeldjes werden tot stoepkrijt veroordeeld. Toen zijn schoonzuster vroeg of hij interesse had in hun kerststal en hij instemde was dat het begin van de verzameling naast de eigen kerststal. Ton begon er over te lezen en ontdekte de volkscultuur die er achter zit. Het feit dat dat ene thema van de Geboorte van Jezus door mensen van over de gehele wereld op hun eigen manier uitgebeeld wordt maakte op hem een onuitwisbare indruk. Het feit dat zij dat in de meest arme omstandigheden doen met materialen, vaak zonder waarde, intrigeerde hem. Het getuigt van een diep geloof in Jezus en een hoop op een betere toekomst. Veelal wordt de Geboorte geplaatst in de eigen omgeving. Denk daarbij aan de Napolitaanse groepen en de Franse Santons. Veel energie en tijd wordt gestopt in het met de hand maken van kleding en het beschilderen van de figuren. Kijken we naar de Afrikaanse kerstgroepen dan zien we vooral houtsnijwerk van de meest uiteenlopende houtsoorten. Dit zijn dan houtsoorten die in de eigen omgeving voorhanden zijn. En dat zegt dan weer veel over het gebied waarin de groep vervaardigd is.

Inmiddels is de kerstgroep door velen herontdekt en wordt er veel meer verzameld. Er is een vereniging in Nederland, de Vrienden van de Kerstgroep met 160 leden door het gehele land en uit die vereniging is de Stichting tot Behoud van Erfgoed rond Kerst opgericht.

Veel leden exposeren hun verzameling in het hele land en steevast trekken die exposities veel bezoekers.

Ton vindt het een eer om in museum Soest een klein deel van zijn verzameling te mogen exposeren en mochten we elkaar daar ontmoeten dan vertelt hij u graag meer over de Kerstgroepen aldus Ton.

Expositie Glas in Lood met kersttaferelen.
Amersfoortse glazenierster Truusje Kuenen zal samen met enkele van haar cursisten van de afgelopen 17 jaar gaan deelnemen aan een expositie “glas in lood en tiffany” in Museum Soest. Samen met hun docenten Truusje en Greet Termaat zullen de cursisten van Kreativiteitscentrum De Brink in Nijkerk u graag hun werk laten zien.

Na jaren in de zorg gewerkt te hebben was Truusje Kuenen in 2005 toe aan een nieuwe uitdaging. Het was voor haar tijd om andere talenten te ontwikkelen. Truusje wilde graag iets ambachtelijks en creatiefs doen. Ze vond dit in glas en lood.
Truusje toog naar Anderlecht (België) voor een opleiding aan de Academie voor beeldende kunsten”. Tijdens deze opleiding leerde ze de kneepjes van het glazenier vak. Ook ontdekte ze een ander talent: lesgeven. In 2008 heeft Truusje een cursus glas in lood opgezet bij Kreativiteitscentrum De Brink in Nijkerk. Hier geeft ze tot op de dag van vandaag les. Daarnaast heeft ze een atelier aan huis, waar zij zich artistiek kan uitleven. Truusje heeft in de loop der jaren heel wat cursisten wegwijs gemaakt in het ambacht van glas in lood. Veel van de cursisten hebben meerdere cursussen bij haar gevolgd om zoveel mogelijk van haar te leren. Een aantal van hen komt nog wekelijks bij elkaar in het open atelier bij Kreativiteitscentrum De Brink.

Glas in lood is een bewerkelijke hobby. Een solo-expositie is in de meeste gevallen dan ook een te grote uitdaging. Samen met Greet Termaat en Rita van Rijn heeft zij deze expositie samengesteld.

Alle deelnemers aan deze expositie delen dezelfde passie voor glas. De een valt voor het traditionele glas in lood dat wij kennen uit kerken, de ander loopt warm voor het glas in lood dat we kennen uit de jaren `30 huizen, weer een ander gaat voor het vrije werk. Met name in Amerika is de tiffany techniek weer in opkomst en de verwachting is, dat het snel weer overwaait naar Europa.

Deze expositie valt in de kerstperiode en dat is ook terug te zien tijdens de expositie.

EXTRA INFO:
Demonstraties Glas in lood op 30 nov, 1 dec, 11 jan en 12 januari van 13.30 uur tot 17.00 uur in museum Soest.
Sneeuwpoppen knippen o.l.v. Maruscha Gaasenbeek op 6 dec, 11, dec, 13 dec, 18 en 27 dec in het nostalgische schoolklasje van museum Soest ook van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Wanneer

  • Dagelijks t/m 26 januari 2025 00.00 - 00.00 uur

Prijzen

  • € 6,00