Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Open Monumentendag | Landgoed Paleis Soestdijk

Zaterdag 14 september | Koninklijke Stallen
Op zaterdag 14 september (10:00-17:00) stap je binnen in de Koninklijke Stallen van Paleis Soestdijk, gelegen op de Parade, Amsterdamsestraatweg 16. Dit neoclassicistische bouwwerk is ontworpen door architect L.H. Eberson en werd voltooid in 1885 ter vervanging van een houten stalgebouw. Voorin het gebouw was plaats voor de rijtuigen van de Koninklijke familie, de paarden stonden achterin. Ook waren er poets- en tuigkamers aanwezig, een dekenmagazijn, een smidse, en een kantoor. Tijdens deze Open Monumentendag zijn de voormalige stallen en de zadelkamer geopend voor publiek. In de stallen zijn nog veel authentieke details en interieurafwerkingen aanwezig, zoals de naambordjes van de paarden, en de prijzenkast. Kom je langs?

Zondag 15 september | Monumentenroute & Paleis
Onderweg op Landgoed Paleis Soestdijk: op zondag 15 september (10:00-17:00) maak je een wandeling langs de verschillende koninklijke monumenten en neem je een kijkje in het Corps de Logis van het paleis.

Monumentenroute
Vanaf de Amsterdamsestraatweg schittert het paleis je luid en duidelijk tegemoet, maar wist je dat er verstopt in de uitgestrekte Paleistuin maar liefst 30 verschillende rijksmonumenten zijn te vinden? Bij de entree krijg je een plattegrond mee met een voorgestelde route langs de verschillende monumentale gebouwen op het landgoed. Stap binnen in de Oranjerie, de Watertoren, het Wilhelminachalet, de koninklijke kassen, Speelhuisje ‘Ixenita’ en het Sportpaviljoen. Bij de geopende gebouwen zullen ervaren vrijwilligers aanwezig zijn om je meer te vertellen over de historie van het desbetreffende monument. Een rondje om de Paleisvijver en langs alle monumenten duurt ca. 1,5 uur.

Paleis Soestdijk geopend: kijkje in Corps de Logis
Het bordes van Paleis Soestdijk is misschien wel de meest iconische plek van Paleis Soestdijk, bekend bij jong en oud. Neem een korte pauze en schiet een eigen bordes-kiekje voor in het familiealbum. Wist je trouwens dat er onder het beroemde bordes een wijnkelder verstopt zit? Speciaal voor Open Monumentendag stap je via het bordes het Corps de Logis binnen en neem je een kijkje in de meest bijzondere vertrekken van het Paleis, zoals de imposante Stuczaal, de Witte Eetzaal, de verschillende voormalige werkvertrekken van Koningin Juliana en haar echtgenoot, en meer.


Let op: het Paleis is alleen geopend op zondag 15 september (10:00-17:00) en alleen toegankelijk bij reservering van een tijdslot.

Prijzen

  • Gratis
  • ( let op! Wel even reserveren van tevoren )