Beelden van betekenis - Topstukkenrondleiding: portretten uit de collectie
Bewonder de bijzondere portretten uit de collectie van de laatste Duitse keizer en ga mee met de speciale rondleiding door Huis Doorn, die wekelijks wordt georganiseerd.
64 treinwagons vol schatten uit Duitse paleizen
Museum Huis Doorn heeft een bijzondere collectie met een speciale geschiedenis. Het grootste deel van de collectie, die meer dan 39.000 items (!) bevat, was ooit eigendom van de laatste keizer van Duitsland. Toen hij naar Nederland vluchtte na het verlies de Eerste Wereldoorlog nam hij 64 treinwagons vol schatten uit zijn paleizen mee, van meubelen en schilderijen tot uniformen en foto’s.
Portretten met een verhaal
Huis Doorn hangt vol prachtige portretten - schilderijen, tekeningen, reliëfs - met elk zijn eigen bijzondere verhaal. Tijdens de topstukkenrondleiding ‘Beelden van betekenis’ komen de historische personages op de portretten tot leven. Je komt te weten wie ze waren, wat ze deden en waarom de portretten werden gemaakt.
Vroeger was het alleen voor de rijken mogelijk om een portret te laten maken. En voor de uitvoering werden uiteraard beroemde makers aangetrokken. De geportretteerde was vaak de opdrachtgever zelf of een geliefde, maar ook bijvoorbeeld een held of heldin. De portretten werden ware kunstwerken. Maar waarom werden ze eigenlijk gemaakt?
Betekenis van het portret door de eeuwen heen
In een vogelvlucht door de tijd nemen we je mee langs 4 eeuwen portretkunst en krijgen de portretten, met elk hun eigen bijzondere kunsthistorische betekenis, de aandacht die ze verdienen.
Het zijn de verhalen achter de portretten die ons nu, vele jaren na het ontstaan ervan, zo boeien. Naast het verhaal van het historische personage kom je te weten hoe het portret gemaakt werd en met welk doel. Was dit om je status en afkomst te tonen? Of om een geliefde te herinneren? En waar kwam het portret uiteindelijk het terecht – was het heel persoonlijk of mocht iedereen het zien?
Tijdens deze special tour komen al deze vragen aan bod en ontdekken we dat de betekenis van deze portretten vaak gelaagd is. Een portret was voor de opdrachtgever natuurlijk al van betekenis, maar niet zelden werd het kunstwerk in latere tijden voor iemand anders, om een andere reden, opnieuw belangrijk.
Verzameling van een gevallen keizer
En -last but not least- : waarom bezat de laatste Duitse keizer Wilhelm II deze portretten? Zijn de geportretteerden allemaal familieleden? Of zit er een ander verhaal achter?
De portretten geven in deze rondleiding hun geheimen prijs. En ze geven zowel letterlijk als figuurlijk een gezicht aan de bewogen (familie)geschiedenis van de gevallen keizer en zijn voorouders.
Praktische informatie
De topstukken rondleiding duurt ca. 1 uur en vindt elke zaterdag in mei om 12.30 uur plaats, en vanaf juni elke zaterdag om 10.30 uur plaats. Reserveer je tickets via huisdoorn.nl/tickets
Wanneer
- Dagelijks vanaf 3 mei 2025 t/m 31 mei 2025 12.30 - 13.30 uur
- Dagelijks vanaf 7 juni 2025 t/m 28 juni 2025 10.30 - 11.30 uur
Prijzen
- € 15,00